Rušný pracovní den děkanů LF 15.10.2024

Asociace děkanů lékařských fakult ČR

Pro budoucnost české medicíny

AKTUÁLNĚ

15. 10. 2024    Rušný pracovní den děkanů lékařských fakult


Dne 15.10.2024 se do Prahy sjeli děkani lékařských fakult z České republiky k několika důležitým jednáním.


Ráno v 8 hodin se konalo jednání v budově Poslanecké sněmovny o mzdách ve zdravotnictví a související přesčasové práci. Toto jednání se lékařských fakult týkalo jen nepřímo svými možnými dopady do výuky. Děkani LF upozorňují dlouhodobě na rozevírající se „mzdové nůžky“ mezi zdravotnickými zařízeními a lékařskými fakultami: rozdíly ve mzdách snižují zájem mladých lékařů o práci učitelů na lékařských fakultách.


V 11 hodin začalo jednání Vědecké rady IPVZ, v níž je každá LF zastoupená svým děkanem. Klíčovými body jednání byla příprava nového systému administrace specializačního vzdělávání lékařů. Nový systém by měl fungovat od 1.1.2026 společně jak pro lékařské fakulty, tak i pro IPVZ pod kontrolou MZ ČR. Na programu jednání byla i otázka vnitřní organizace kateder IPVZ.


Nejdůležitější jednání se uskutečnilo od 14 hodin na Ministerstvu zdravotnictví, kde během 90 minut děkani LF v otevřené atmosféře projednali širokou škálu problémů týkajících se lékařských fakult: financování (včetně výše uvedeného problému nižších mezd oproti zdravotnickým zařízením), postavení LF v rámci českého zdravotnictví, problémů výuky stomatologie, výuky nelékařských zdravotnických profesí atd. Díky vládnímu programu na podporu studia všeobecného lékařství v českém jazyce je stávajících 8 LF schopno garantovat adekvátní nárůst počtu absolventů k pokrytí potřeb českého zdravotnictví. Byla zdůrazněna potřeba tuto formu financování LF (tj. cílení finančních prostředků státem na podporu společensky potřebných studijních programů) dále rozvíjet – např. ji rozšířit na nelékařské zdravotnické obory.